logo
Közzétéve: EuroAstra Internet Magazin (http://www.euroastra.info)

A magyar ember szereti megadni a módját... - A birkapörkölt

Megjelentette: johannes
Dátum: 2008 szep 8 - 16:27

A magyar birkapörkölt [0]A magyar birkapörköltAz egyik kedvenc vendégváró főztömről írok a héten. Annak okán, hogy lassan sajnos vége a nyárnak és ezt a fogást is, még a szabadtűzön főzőcskézni szeretők figyelmébe ajánlanám -persze nem megfeledkezve azokról sem, akik konyhai körülmények közt szeretnék elkészíteni.

Sokakat elriaszt a birka erős faggyúszaga, ezért idegenkednek tőle. Szeretném megnyugtatni a kétkedőket, hogy ez a kellemetlen szag kizárólag az idôsebb állatokra jellemző. A piacon keressük a fiatalabb birka-,vagy bárány húsát. Persze, kivételek mindig vannak, így például a Nagykunságon - ahol a birka szinte nemzeti étel - sokan el sem tudnák képzelni a faggyú nélküli birkapörköltet vagy paprikást. Az igazi ínyencek a pörkölthöz hűvös vörösbort kortyolnak, melynek hatására szájpadlásukon kicsapódik a faggyú.(brrr...na, ezt én sem szeretem, de ízlések és pofonok...)

Ennek a kitűnő ételnek nagy hagyományai vannak hazánkban. A Kárpát-medencében talált régészeti leletek szerint hazánk területén a juhtenyésztés a legősibb foglalkozások közé tartozott, ez az egyik legrégebbi pásztorételünk. Eredetileg is természetesen, szabadtűzön készítették. Többféle módszer ismeretes , némelyikhez igen nagy hozzáértés és gyakorlat szükséges.

A legegyszerűbb az, amikor a hozzávalókat egyszerre teszik a bográcsba(ilyenkor egy kevés vizet is öntenek alá), de csak félidőben sózzák, paprikázzák. Fontos, hogy kevergetni nem szabad, csak a bográcsot rázogatni, forgatni lehet, hogy a hús oda ne kapjon!

Akinek ez sem keltette fel az érdeklődését, azok kedvéért talán a magyar irodalmat hívom segítségül. Berda József(1902-1966) az alföldről származó költőnk "isteni rangra emeli" a has és gyomor dolgait, azon belül is minden ételek legkedvesebbikét, a kunsági birkapörköltet.

Így ír róla:

Kunságiak büszke eledele, vastag-sűrű
vörösborral ízesített csodálatosság, -
csak csettintve illik ízlelni-enni téged!
Úgy böffenünk élvezésed által,
mintha túlvilági kedves bégetést hallanánk!

Birkapörkölt
1-1,2kg birkacomb vagy lapocka
10dkg sertészsír
2 közepes fej vöröshagyma
1kiskanál házi édesnemes pirospaprika
1 paradicsom
1 paprika
1/2 cseresznyepaprika
2 gerezd fokhagyma
köménymag, só

A húst gondosan megtísztítjuk az esetleges faggyútól, hártyától, megmossuk és felkockázzuk(kb.3X3cm),leforrázzuk és alaposan lecsepegtetjük.(fiatal állat húsát nem kell forrázni)
A zsíron megpirítjuk a finomra vágott hagymát, a tűzről levéve hozzáadjuk a pirospaprikát, rádobjuk a húst és erős tűzön kevergetve fehéredésig pirítjuk.
Mérsékeljük a tüzet és hozzáadjuk a darabolt paprikát, paradicsomot, a csípős paprikát, a zúzott fokhagymát a késhegynyi köménymagot és a sót.Fedő alatt mérsékelt tűzön, a saját levében puhára pároljuk.
Tarhonyával, sós vízben főtt burgonyával és házi savanyúsággal kínáljuk. Finom vörösbort iszogatunk mellé.(van aki az ételbe is tesz belőle)
Jó étvágyat kívánok!

http://szentkoronaradio.com [0]http://szentkoronaradio.com [1]

Az írás eredetileg megjelent:
http://szentkoronaradio.com/blog/magyar-izek/2008_09_08_a-magyar-ember-szereti-megadni-a-modjat-a-birkaporkolt [2]


Forrás URL:
http://www.euroastra.info/node/17256