Takarékossági Világnap és novemberi akció a Patika Egészségpénztárnál

 

A Patika Egészségpénztár, a legnagyobb, pénzintézettől független önkéntes egészségpénztár a korábbi évekhez hasonlóan a Takarékossági Világnaphoz kapcsolódóan az idén is meghirdeti az öngondoskodás szellemében novemberi akcióját, melynek keretében a meglévő és az új pénztártagok is kedvezményben részesülhetnek, így többek között az új belépők ingyen juthatnak patikakártyához.

1924-ben, Milánóban döntöttek úgy a Takarékpénztárak Első Nemzetközi Kongresszusának a résztvevői, hogy a takarékosság világnapját minden év októberének utolsó munkanapján tartják, mely idén október 30. napjára esik. Ez a nap a takarékoskodó emberek napja, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet a megtakarítások és az öngondoskodás fontosságára. A kezdeményezés Magyarországon is egyre nagyobb figyelmet kap, melyhez egyre több szervezet, pénzintézet csatlakozik. Dr. Lukács Marianna, a Patika Egészségpénztár vezérigazgatója a Takarékossági Világnap alkalmából elmondta: „Az öngondoskodás terültén az egészségpénztárak nagyon fontos szereppel rendelkeznek. A pénztárakban összegyűlt összegeket a tagok - a nyugdíjcélú megtakarításokkal ellentétben - bármikor felhasználhatják többek között olyan gyógyító és megelőző célú egészségügyi szolgáltatásokra, amelyeket a kötelező egészségbiztosítási rendszer nem finanszíroz. A közel 50 milliárdos vagyont kezelő és mintegy 2,5 millió tagot számláló önkéntes egészségpénztárak valódi alternatívát nyújtanak a társadalombiztosítással szemben. Szinte biztosra vehető, hogy a jövőben az Országos Egészségpénztár szolgáltatásai közül egyre több lesz térítésköteles, így egyre nagyobb szerep hárul az öngondoskodásra, és ezáltal az egészségpénztárakra."

A Patika Egészségpénztár évek óta a Takarékossági Világnapot követően, egész novemberben egyedülálló akciókkal ösztönzi a lakosságot arra, hogy a kedvezményes egészségpénztári belépési feltételeknek köszönhetően kezdje meg, vagy növelje megtakarításait a nyugodt jövője érdekében. Az idei évben a Patika Egészségpénztár a novemberi befizetések első 10 ezer forintja után a megszokott 10 százalékos levonáson felül nem von le további díjat. Az első tízezer forintba ráadásul a munkáltatói befizetés is beletartozik, vagyis ennél jobb feltételekkel - kihasználva az egyéni befizetésre a nyugdíjpénztárral együttesen rendelkezésre álló éves 330 ezer forintos keretet - sehol nem lehet feltölteni a patikakártyát. Akiknek egészségpénztári számlájára eddig kizárólag munkáltatói befizetés érkezett, most célszerű azt díjtalan, bármikor kamatadó mentesen felhasználható egyéni befizetéssel kiegészíteniük. Azok számára, akik munkáltatói befizetésüket másik egészségpénztárba kapják, azonban az egyéni befizetésükre - élve a kettős tagság törvényi lehetőségével és az akcióval - a Patika Egészségpénztárat választják a pénztár most ajándékba adja az egyébként négyezer forintba kerülő patikakártyát.

Az elmúlt években az önkéntes egészségpénztári szektor látványos fejlődést ért el: öt év alatt csaknem megnégyszereződött a pénztártagok száma, illetve a kezelt vagyon nagysága is. 2008 végére már több mint 47 milliárd forintnyi vagyon gyűlt össze a közel 850 ezer tag számláján. A jelenlegi szabályozás szerint a pénztártagok egyéni számlájukra a munkáltatók 21 ezer forintot, míg maguk a tagok 27 ezer forintot fizethetnek be havonta adómentesen.

A Patika Egészségpénztár, amely a legnagyobb, pénzintézettől független önkéntes egészségpénztár, 3,1 milliárd forintot kezel és 2008-ban 6 százalékos hozamot tudott elérni. (A Patika-csoport Új Pillér prémiumpénztára ugyanebben az időszakban nettó 7 százalékos hozamot produkált). Ám a pénztár nem csupán a tavalyi évben, hanem egy évtizedes működése során folyamatosan az inflációt követő, az esetek többségében azt lényegesen meghaladó hozamokat ért el ügyfelei befektetései után.

A 10 éves Patika Egészségpénztár Magyarország legnagyobb pénzintézettől független egészségpénztára. A jelenleg 93 ezer tagot számláló, 12 százalékos piaci részesedésű pénztáron keresztül közel 4 ezer munkáltató támogatja munkavállalóit rendszeres egészségcélú befizetéseivel. A pénztár 2008-ban a pénz- és tőkepiaci válság ellenére is közel 6 százalékos hozamot ért el, és ennek is köszönhető, hogy a tagok számláin jelenleg 3,1 milliárd forint vagyont kezel. A Patikapénztár folyamatosan élen jár az innovatív egészségpénztári szolgáltatások bevezetése terén, sikeres Patikakártya-programja segítségével a pénztártagok, valamint további 21 ezer családtagjuk számára biztosítja a 6800 szolgáltató kényelmes elérését. A pénztár függetlenségéből fakadó non-profit működése a folyamatos költséghányad-csökkentés mellett lehetővé teszi a működési többlet visszaforgatását is a tagok számlájára. A pénztár tagjai adómentesen és további kedvezmények mellett érhetnek el gyógyszereket és gyógyhatású termékeket, optikai és gyógyászati segédeszközöket, orvosi, fogászati és gyógyfürdői szolgáltatásokat egyaránt. Emellett szintén jelentős kedvezményekkel vehetnek igénybe különféle életmódjavító szolgáltatásokat (sporteszközök vásárlása, természetgyógyászat, rekreációs üdülés, stb.) is.