logo
Közzétéve: EuroAstra Internet Magazin (http://www.euroastra.info)

Britannica Hungarica: magyarul böngészhető a neten és DVD-n

Megjelentette: johannes
Dátum: 2007 szep 11 - 07:33

0. [0] 

2007.szeptember 10-én jelentette be tájékoztatóján a  Lexikon Kiadó és Terjesztő Kft. ;  a világelső enciklopédia magyar változata a CD- és DVD kiadások után már a netről is elérhető.

A Britannica 1768 óta a világ legtekintélyesebb enciklopédiája, fogalom az egész világon. A világ 130 országának több mint 4 ezer tudósa és szakértője írta (pl. Albert Einstein, Marie Curie, Milton Friedman, stb.). 

A 3 kötetben megjelent első kiadás óta a sorozatot folyamatosan fejlesztik, ami a világon érdekes, az benne van, mondják a kiadónál. Az angol nyelvű könyvsorozat ma már 32 kötettel bír.

1. [0]1. 2. [0]2.
3. [0]3. 4. [0]4.
5. [0]5. 6. [0]6.

Magyarországon már több mint 10 éve jelen van, s a sorozat elnyerte a magyar könyvtárosok szakmai nívódíját, a Fitz Kózsef könyvdíjat.  Az elegáns külső megjelenésű  Britannica Hungarica könyvek kiadásán mintegy 500 kiváló hazai fordító, szaklektor, tanácsadó, szerkesztő dolgozott. 

A kiadó csapata kemény munkát végzett, együtt az angol kiadás chicagoi tagjaival. Az óriási projekt szerkesztési-előkészítési és szervezési munkáját az időközben elhunyt Halász György kezdte és folytatta 1996-ig, mondta el özvegye dr.Sipos Erzsébet, aki Széky János után a főszerkesztői munka folytatója.  Az anyag mikro- és makropédiákból állt össze. A néhai Pungor Ernő akadémikus vállalta a szerkesztőbizottság elnökségét és követte végig az összes kötetet, együtt Miklós Pállal.  A szerkesztési munkában sokat segített Várszeghy Asztrik főapát.

A sorozatról tudni kell, hogy enciklopédiáról van szó, ami nem azonos a lexikonnal, a tudományos tartalmat fejti ki, közérthető nyelven.

7. [0]7. 8. [0]8.
9. [0]9. 10. [0]10.
11. [0]11. 12. [0]12.

A magyar kiadásba beszerkesztették a magyar történelmi szócikkeket is, ezeket elfogadtatták, s  a Britannica online rendszerén is megjelennek.  A Britannica Hungarica Online  kiadás tartalmazza a könyv alakban megjelent világenciklopédia 18 kötetének teljes frissített anyagát, valamint a 2007-ben megjelent 19. kötet jelentős részét  77 ezer címszóval,  12.500 multimédiás szemléltetővel;  a kiadás 8.220 fotót, 1070 rajzot és ábrát, 640 térképet, 440 táblázatot és családfát tartalmaz. 

A szerkesztési munka végzésekor a PageMaker-el kezdett feladatmegoldáshoz külön konvertert fejlesztett a csapat, ill. mesterséges intelligencia-algoritmust alkalmaztak a szűrésekre és adatkinyerésre.  A megoldások annyira megnyerték az együttműködő Chicago-i team tetszését, hogy maguk is át akarják venni. Az online kiadás erőssége a naprakészség, egy esetleges jelentős adatváltozás miatt, (pl. haláleset), egy órán belül korrigálható az online megjelenítés.  Minden szerkesztésbeni, korábbi változatot eltárolnak a későbbi elérés céljából.

A számítógépes rendszer platformfüggetlen, maguk a kiszolgáló szerverek is vegyesek, Windows és Linux szoftverrel. Terheléselosztó rendszerfigyelés működik a szerverfelügyeletben, az üzemvitelt 12 erős többprocesszoros szerver szolgálja egy védett szerver-parkban elhelyezve. Külön szerverek szolgálják a nagy mennyiségben alkalmazott multimédia-anyag futtatását.  Az üzem kiszolgálása az év minden napján 24 órás felügyelettel történik.

13. [0]13. 14. [0]14.
15. [0]15. 16. [0]16.
17. [0]17. 18. [0]18.

Teljesen új funkciókkal mutatkozik be az online kiadás;  rendkívül gyors tartalmi kereséssel szócikkek, fotók, ábrák, táblázatok, térképek, videók és hanganyagok tallózhatók benne. Az ikonképek sora maga is tallózható, ezen túl időszalag funkció, atlasz és világ-országai szerinti témakeresés lehetséges.  Diavetítő, változtatható betűméret, átméretezhető lexikon-ablak, hiperlinkes világatlasz, hiperlinkes táblázatok, hiperlinkes szövegkapcsolatok segítik a felhasználót.

 

19. [0]19. 20. [0]20.
21. [0]21. 22. [0]22.

A szövegekben az intelligens keresőrendszerrel szócikken belüli keresést, tulajdonnév-keresést, évszám- és évszázad-keresét, kapcsolódó szócikkekre ugrást lehet eszközölni.  Saját jegyzet készíthető a keresésnél, a kijelölt szöveg másolható, szerkeszthető, nyomtatható.

E-mail küldési funkció, rotálódó keresési-találati javaslatok, az utoljára leginkább keresett szócikkek kijelzése, „a nap kérdése", játék, top-lista, hírlevél, stb. lehetőségek széles körét kínálja az online kiadás.

Az előfizetés történhet egyénre szólóan, vállalati-csoportos megoldásban, idővel pedig hálózatos felhasználóként is, a díjak ennek megfelelően változnak.  A kiadó az év végéig 20-30 ezer előfizetésre számít, a következő hónapokra erőteljes ismertető kampányt szervez, melynek média-megjelenítője Vitray Tamás.

http://www.vilagtudasa.hu/ [1]

http://www.lexikonkiado.hu/ [2]

Harmat Lajos


Forrás URL:
http://www.euroastra.info/node/5071