logo
Közzétéve: EuroAstra Internet Magazin (http://www.euroastra.info)

Lengyel napok a Nagycsarnokban

Megjelentette: johannes
Dátum: 2013 júl 26 - 03:44

[0]2013. július 25-27. között a különös nyári hőség időszakában a „Nemzeti Napok" keretében rendhagyó módon idén immár másodszor mutatkozik be a Vámház körúti Vásárcsarnokban a Lengyel Turisztikai nap a Lengyel Nemzeti Idegenforgalmi Képviselet szervezésében.

 

Hasznos idegenforgalmi információk mellett megismerhető Lengyelország híres népművészete, kézműves ipara, ezen belül különösen a bőrből, szőrméből, szőttesből, faanyagból s természetesen a Balti-tenger gyönyörű adományából, a borostyánból készült terméke. És közben szól a muzsika a górál zenekarral, sőt a „Polonéz" ifjúsági táncegyüttes  lengyel népi táncokat mutat be.

 

A „Nemzeti Napok" rendezvénysorozatot annak idején a Lengyel Nemzeti Idegenforgalmi Képviselet indította el - mondta a tájékoztatón Bakonyi Erika igazgató - és most már szinte minden héten más- más ország mutatkozik be a Vásárcsarnokban, vonzva a magyar és külföldi érdeklődőket, vásárlókat.

Kiss Levente, a Vámház körúti Vásárcsarnok kereskedelmi igazgató tájékoztatása szerint 2005 óta tartanak nemzeti napokat a Vásárcsarnokban. A sorozat nyitánya a lengyeleké volt.

Most, a 9. év végén, 150 rendezvényen vannak túl, és évente 40-45 hétvége foglalt. A szám talán bizonyítja, hogy sikeresek ezek a rendezvények és egyre népszerűbbek. A sikert igazolja, hogy nem a Vásárcsarnok keresi meg az országokat, hanem az országok őket.

A weblapon megtalálhatók az eddig bemutatkozottak névsora, ami évről évre újabbakkal bővül. Egy működő piacon olyan rendezvényt létrehozni, ahol egy idegen ország termékeit, turizmusát, gasztronómiáját, kultúráját meg lehet ismerni, az a vásárlók számára mindenképp érdekes. A Lengyel Nemzeti Idegenforgalmi Képviselet ezt a színvonalat maximálisan hozza, és idén ők az egyetlenek, akik háromszor jelennek meg a Vásárcsarnokban (még ősszel is bemutatkoznak) és remélhetőleg most is tetszeni fog a bemutató választéka.

A népművészet, népzene, góral zenekar, néptánc (Polonéz együttes) jelentős vonzerőt jelent a turizmusban, hangsúlyozta Bakonyi Erika. Az idegenforgalmi anyagok mellett ezeket mutatják be a rendezvény alatt. A lengyel népművészek nagyra értékelik a budapesti együttműködést és az érdeklődést. Nagyon pozitív a rendezvények visszajelzése. A főbb kiállítók Zakopane és környékéről érkeztek a Lengyel Népművészeti Cég szervezésében. Mindenki valóban népművészeti és ellenőrzött tárgyat hozott a bemutatóra. A zenekar népi viseletben népi zenét mutat be. A Vásárcsarnok középen vetítés látható az idei fő témáról, az egészségturizmusról, ami hatalmas fejlődésen ment keresztül Lengyelországban. Ez azt jelenti, hogy gyógyüdülőhelyek sokasága van, és maga a klíma a gyógyító. Nagyon jól felkészült szanatóriumok, gyógyító házak, üdülők és most már magas színvonalú szállodák is várják a vendégeket.

 

Bakonyi Erika igazgató figyelmünkbe ajánlott néhány aktuális és kiemelkedő kulturális, turisztikai eseményt. Lengyelországban is jelentős helyet foglal el a Zakopanei Folklórfesztivál, amit jelenleg 45. alkalommal rendeznek meg Zakopanéban augusztus 23-30 között. A rendezvény nagy tömegeket vonz a különben is igen népszerű Zakopanéba.

A fesztivál vetélkedőjében a magyar „Matyó" együttes is részt vesz.
www.zakopane.pl [1]

 
A Beszkidekben 50.alkalommal rendezik meg a „Beszkidi Kultúra Hetét" július 27 - augusztus 4 között. A világ egyik legérdekesebb folklórrendezvényére több mint 100 együttes 30 országból érkezik kb. négyezer fellépővel a Sziléziai Beszkidek különböző üdülőhelyeire ezalatt a 9 nap alatt. (Wistaban, Szczyrkben, Zywiecben, Owicimben stb.)
www.rok.bielsko.pl [2]

 

Ezek a helységek természetesen a fesztiválon kívül kiváló lehetőséget biztosítanak üdülésre, gyógykezelésre, s télen a téli sportokra. A folklór rendezvények csak színesítik az üdüléseket, ami a legfontosabb, hogy a gyógyturizmus évében ezek és a többi lengyelországi gyógyüdülő helyek (40 olyan helység van az ország területén) magas színvonalon, elérhető áron gyógyüdülésekkel várják a magyar turistákat. Lengyelországban nagyon népszerű a gyógyüdülés, minden évben igyekeznek igénybe venni 3-4 hetes kúrákat, akár beutalással, akár kereskedelmi úton. A felső légúti betegségekre különösen ajánlott Lengyelország.

Ez az igazi gyógyszermentes gyógyítás.

www.lengyelorszag.travel/hu [3] oldalon mindezekről részletes leírást találnak az érdeklődődők.

A Lengyel Nemzeti Idegenforgalmi Képviselet nagy örömmel tapasztalja, hogy a fenti weboldalakat nagy számban látogatják a turisták. A központtól most kapták meg az idei adatokat a képviseletek (14 országban van lengyel idegenforgalmi képviselet) internet oldalait mennyien látogatták az I. félévben, s a magyar oldal a második helyen van a látogatottságot tekintve akkor, amikor mindegyik képviselet sokkal nagyobb lakosságú országban van. Remélik, hogy ez a jövőben is így tesz.

Prezentációkat tartanak a turizmusban tanulóknak, hogy tisztában legyenek vele, mi a dolga egy képviseletnek.

Ahogy az oldal látogatottsága növekedett, úgy növekedett a Lengyelországba látogató magyar turisták száma. 2 különvonat, - egy zarándok utazás és a Krakkói nosztalgia vonat - sok autóbuszos, akár az egész országot behálózó út indult. Egyre népszerűbb a konferencia, intenzív turizmus is. Az egyéni autós utazások vannak még mindig az első helyen. A fenti eredmény annak köszönhető, hogy a turisták jól érzik magukat Lengyelországban, a lengyelek szeretik a magyarokat, s a hagyományos lengyel magyar barátság jegyében vendégszeretettel fogadják Őket. Vonzó és nagy az érdeklődés az aktív és a kerékpáros turizmus iránt. (nagyon jól jelzett turista utak vannak)

A szolgáltatások árai elérhetőek, az ország könnyen megközelíthető.

 

„Nagyon sok jó és hasznos információs anyagunk van Lengyelországról, minden régióról, azt lehetne mondani, hogy nincs kérdés, amire ne tudnánk reagálni" - mondta Bakonyi Erika.

 

Sikeres a fiatalság bevonása is a programokba, jelenleg azon fáradoznak, hogy Auschwitzot is jobban megismertessék. Nagyon hasznos lenne, ha látnák, tudnák a fiatalok, mi történt ott valójában. Ezt a kérdést érinti a Képviselet néhány nappal ezelőtti híre a Varsó-i Lengyel Zsidóság Történeti Múzeumáról. (Warszawa ul. Anielewicza 6.)

A múzeum feladata a lengyel zsidóság történelmének és kultúrájának bemutatása.

Alapítása 2005-ben történt, azonban a Gettó Hőseinek emlékműve tőszomszédságában épült saját épületének befejezésére 2013. április 19-ig kellett várni, amikor is a Varsói Gettófelkelés kirobbanásának 70.évfordulóján az épületet használatba adták.

A hivatalos és ünnepélyes megnyitó tervezett időpontja 2013. október 20.

A lengyelországi zsidóság történelmét felelevenítő múzeum gondolata már 1995-ben megszületett és ugyanebben az évben a Varsói Városháza erre a célra a Muranów negyedben (régi Északi Negyed) található telket jelölte ki.

A Múzeumot 2005-ben a Nemzeti Kulturális- és Örökségvédelmi Minisztérium (Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego), Varsó városa és a Zsidó Történeti Intézet Egyesülete keltette életre, irodái pedig az ideiglenes, ul. Wareckia 4/6 sz. alatti székhelyen voltak találhatók.

2005-ben választották ki a pályázatok közül a felépítendő épület műszaki tervét.

2006 szeptemberében a jövőbeli múzeum helyére egy speciálisan erre a célra megtervezett sátrat (ohel) helyeztek el, ahol kiállítások és heppeningek kaptak helyet.

2007 június 26-án történt meg az épület alapító oklevelének és alapkövének letétele.

A Múzeum egy Virtuális Stetl-t működtet (lengyel és angol nyelven) azaz a helyi zsidóság történetétek honlapját, amely hivatalosan 2009 június 16-án indult.

A Múzeum nem csupán emlékhely, de aktív oktatási, kulturális és tájékoztató központ is.

Így például városnéző sétákat is indít „A KIS GETTÓ" (MAŁE GETTO) címen, amelyeken díjmentesen bárki részt vehet. Ezen felül koncerteket, kiállításokat, nyílt vitákat, eszmecseréket, konferenciákat, fesztiválokat is szervez.

http://www.jewishmuseum.org.pl/en/exhibitions/temporary-exhibitions [4]

 

A Lengyel Nemzeti Idegenforgalmi Képviselet munkatársai és Bakonyi Erika igazgató a
1075 Budapest, Károly krt. 11. alatt működő irodájukban örömmel adnak tájékoztatást a Lengyelországról és turisztikai lehetőségeiről érdeklődőknek.

 

2013. július 25-27.

Lengyel napok a Nagycsarnokban

Vámház körúti Vásárcsarnok
Budapest IX. kerület, Vámház krt. 1-3.

 

www.lengyelorszag.travel/hu [5]

 

Lantai József


Forrás URL:
http://www.euroastra.info/node/72990