Tokaji Tavasz 2014 – borárverés áprilisban

Ismét exkluzív borárverést szerveznek a Tokaji Borvidéken. Az esemény márciusi tájékoztatóján Szepsy István, a Tokaji Borlovagrend elnöke az árverési tételek többségét jelentő tokaji dűlős borokról szólt, majd a tételek részleteit a Tokaji Borlovagrend Borvizsgáló Bizottsága részéről Mészáros Gabriella ismertette. Az árverést vezető Winkler Nóra az árverési esemény lebonyolításáról és a kapcsolódó programokról szólt. Ezt követően Dusóczky Tamás, a Borlovagrend Nagymestere mutatta be a lovagrendet.

 

Az elnök elmondta, a tokaji borvidék dűlői olyan sokszínű talaj-elrendeződésűek, az egyes dűlők talaja olyan sokféle ásvány-világgal bír, hogy nincs két egyforma termést hozó terület. Az egykor elkezdett termelés az édes borokról szólt, miként azt a felmaradt falukönyvek is megörökítették, a tulajdonviszonyok változásai mellett.  

A bor édessége ekkor még, más felsorolt tulajdonságok, s a piac értékítélete mellett, fontos érték-meghatározó volt.  A továbbiakban az értékelésben fontos szerepet kapott a fűszeres jelleg, az állandóság, s a tartósság. A falukönyvek megörökítették, mennyire fontos szerepet játszott az egyes dűlők önazonossága, az egyes területek minőségi tulajdonságainak elkülönülése, megkülönböztetése. A növekvő méretű egybefüggő területek mellett, a kevésbé jó adottságú dűlők megőrizték egyediségüket.   

 

A második világháborút követően ez a folyamat évtizedekre érdektelenné vált, megszakadt, s az egyes dűlők egyedi értékeinek megkülönböztetése csak a '90-es években éledt újjá. 2003-tól kezdődött igazán el a borok dűlők szerinti szelekciója, elsősorban száraz, de édes borokra is. Az elnök szerint, ez az irány jelenti a tokaji bor jövőjét, különös tekintettel a korábban nagyüzemi művelésű területek bevonására. Az árverés a vásárlói tudat formálását is szolgálja, az egyedi értékek sokszínűségének felvonultatásával.

 

A tokaji borkultúra sajátos viszonyainak megteremtése, más hazai borvidékektől eltérően, nem a rómaiak, hanem még korábbi művelők, a kelták érdeme, akik vélhetően ciprusi és kaukázusi eredetű termelési ismereteket hasznosítottak. A magyarok tehát ezt a szőlőkultúrát találták, vették át bejövetelükkor, ill. ezt vitték tovább a török elől délről ide menekültek is.

 

A 2014. április 26-án megrendezésre kerülő Nagy Tokaji Borárverésen húsz kiváló termelő huszonkét különleges borára licitálhatnak majd a vendégek a sárospataki vár Lovagtermében. A gönci hordónyi (136 liter) tételek kikiáltási ára tételenként néhány százezertől több millió forintig terjed, ezek a rendkívül sikeres tavalyi, első árveréshez hasonlóan többszörös áron kelhetnek el. Az eladásból származó bevétel egy részét az Abaújszántó- Tokaj-Sátoraljaújhely háromszögében elterülő borvidék építményeinek állagmegóvására, ill. újjáépítésére fordítja az eseményt szervező Tokaji Borlovagrend.

 

Az április 25-27-i hétvégén zajló Tokaji Tavasz rendezvénysorozatra ellátogatók a Nagy Tokaji Borárverés mellett olyan változatos programokon vehetnek majd részt, mint dűlőtúra Szepsy Istvánnal, piknik-ebéd a termelőkkel a sárospataki vár bástyáin, vagy a Tokaji Borlovagok avatási ceremóniája. A rendezvény szombat este exkluzív gálavacsorával zárul, utolsó nap a sikeres liciteket tett vevők találkozhatnak a termelőkkel azok pincéiben.

 

Az árverésre bocsátott borok között egyaránt találunk száraz és késői szüretelésű édes tételeket, aszúkat, szinte kivétel nélkül csak dűlő-szelektált borokat, s olyan különlegességeket, mint a Disznókő "Hetedik" nevet viselő 

6 puttonyos Zéta aszúja, vagy Szepsy István Nyúlászó '58 furmintja. A borok előzetesen szigorú zsűrizésen mentek keresztül. A kifogástalan minőség biztosítására a Borlovagend neves szakemberekból álló Borvizsgáló Bizottságot hozott létre, melynek tagjai: Mészáros Gabriella, a Borkollégium vezető tanára, Ronn Wiegand, Master of Wine és Master Sommelier, Ercsey Dániel szakíró, valamint Nicolas Godebski borszakértő. 

 

A 2014-es Nagy Tokaji Borárverésen az alábbi pincészetek egyedi tételeire lehet majd licitálni: 

Bardon, Barta, Béres, Budaházy, Demetervin, DereszIa, Disznókő, Füleky, Gizella, Gróf Dégenfeld, Holdvölgy, Kubus, Orosz Gábor, Patricius, Samuel Tinon, Szent Benedek, Szent Tamás, Szepsy, Tokaj-Hétszőlő, 

Tokaj Kereskedőház. 

 

A Nagy Tokaji Borárverés első alkalommal 2013 áprilisában került megrendezésre Sárospatakon, akkor tizenhárom egyedi bornak lett gazdája, több mint 20 millió forint értékben. Személyesen és telefonon egyaránt licitáltak külföldi, ill. olyan hazai vevők, mint a Michelin-csillagos Onyx étterem, de borboltok, magán gyűjtők és baráti körök is képviseltették magukat. 

 

A burgundi mintára 2012 májusában újjáalakult Tokaji Borlovagrend célja, hogy a borvidéket egységesen képviselje Magyarországon és világszerte, továbbá, hogy saját programjai szervezésével emelje annak presztízsét. Az alapítók zömében tokaji bortermelők, a társaság elnöke Szepsy István, nagymestere a Tokaji fáradhatatlan lovagja,Dusóczky Tamás. A tagok között olyan kiváló borászokat találunk, mint Samuel Tinon, aki Bordeaux-ból költözött családjával a borvidékre, Bárdos Sarolta, vagy Berecz Stéphanie. 

 

Nem csak termelő lehet a Borlovagrend tagja, felvételt nyerni azonban kizárólag a meglévő tagok ajánlása alapján lehet. A tagfelvételi kérelmet minden esetben a Borlovagrend Tanácsa bírálja el. Az új tagok avatási ceremóniáját 2014-ben a Tokaji Tavasz rendezvénysorozat fő eseménye, a Nagy Tokaji Borárverés után tartják a sárospataki várban. 

 

A Nagy Tokaji Borárverés és a Tokaji Tavasz részletes programja, valamint az eseménnyel kapcsolatos hírek:

http://tokajiborlovagrend.hu  

 

 

Ízelítő a 22 árverési tételből:

 

Lapis Furmint - Bardon Borászat -  Becsérték: 530-610 eFt/hordó,  2.900-3.400 Ft/palack - 1 gönci hordó(136 lit.)

 

Öreg Király Furmint 2013 - Barta Borászat - Becsérték: 1.450-1.700 eFt/hordó, 8e-9e Ft/palack - 1 gönci hordó

 

 

 

Harmat Lajos