Óbudai Danubia Zenekar, új évad

2014. szeptember 9-én jelentős média érdeklődés mellett ismertették a zenekar programját a BMC Budapest Music Center Opus Jazz Club termében. Jelen volt Ács Péter ügyvezető igazgató, Hámori Máté művészeti vezető, karmester, Bús Balázs Óbuda polgármestere, Vásáry Tamás zongoraművész és karmester, Héja Domonkos a zenekar alapítója, a házigazda Gőz László, a BMC igazgatója, Farkas Gábor zongoraművész, a tájékoztató háziasszonya Barabás Éva volt. 

 Gőz László rámutatott, két önkormányzati nevet viselő zenekar van, a budafoki és az óbudai, az ország 19 szimfónikus zenekara közül az óbudai Danubia az, amely mindig újabb és újabb fiatal tehetségekkel jelentkezik,ők azután egymás után tűnnek fel a nagy zenekarokban.  

 Ács Péter ügyvezető igazgató az elmúlt évi szezonról szólva elmondta, a legstabilabbak közé sorolható. A zenekari tagok jelentős részét állásba tudták venni, jelenleg ezek száma 48, amely számot szeretnék tovább növelni.   

A 2013/2014-es szezonban 80 hangversenyük volt, ebből 41 saját szervezésű, 18 ifjúsági hangverseny és 14 operaelőadás, ami komoly eredménynek számít. Az évadban 43.111 volt a fizetőnézők száma.   

A 21. évébe lépett Óbudai Danubia Zenekar az elmúlt évben szinte újjászületett, állandó próbatermet kapott az óbudai önkormányzat jóvoltából, így új helyszíneket, újszerű koncertek révén pedig új kö­zönséget hódított meg. Hámori Máté személyében határozott, kreatív és ambiciózus művészeti vezető állt az együttes élére.   

 Bús Balázs, Óbuda polgármestere elmondta, a kerület életében nagyon fontosnak tartják a közösség-építést, melyre a kultúra a legjobb eszköz. A Danubia zenekarral 2007 óta nagyon szoros a kapcsolat, ebben az évben már az induló támogatás négyszeresét tudják biztosítani. Az önkormányzat idén önkormányzati tulajdonba vehette a Flórián mozit, amely a továbbiakban a Danubia zenekar próbatermeként, később egyfajta komolyzenei központul is szolgálhat. A végleges kialakításhoz pályázati forrásokat keresnek, önkormányzati támogatás hozzárendelése mellett. A Danubia zenekar a legfontosabb önkormányzati rendezvények állandó fellépője, így az Újévi koncerten, az Óbudai Nyár nyitókoncertjén, ill. az újonnan induló iskolai rendezvényeken.  

 

A 2014/2015-ös évad 

 Az Óbudai Danubia Zenekar 2014/2015-ös évadának mottója:

LEHET ÉLNI ZENE NÉLKÜL IS, DE MINEK!

 Hámori Máté, az Óbudai Danubia Zenekar művészeti vezetője, karnagya elmondta, az Óbudai Danubia Zenekar 2014 szeptemberétől 2 bérletsorozatot indít:
  A Zeneakadémián kezdődő Íme, az ember című őszi sorozatban olyan rendkívüli vendégművészek vesznék részt, mint Vásáry Tamás, Oliver von Dohnányi, Héja Domonkos.  

 

A BMC-ben a zenekar Schubert belső világát járja körbe a Hámori Máté, művészeti vezető által összeállított, ugyancsak négy részes koncertprogram segítségével.  

 

A koncertprogram összeállításakor a fiatalok megszólítását elsőrendű feladatnak tekintették, mivel úgy látják, egész generációk hiányzanak a komolyzene közönségéből.  

Ezért is indította a Danubia az elmúlt évben általános iskolai sorozatát. Nem hagyományos iskolai koncertekben gondolkodnak, hanem olyan produkciókat kínálnak, amelyek sok színházi eszközzel, játékkal, sok kreatív eszközzel próbálják közelebb vinni közönségükhöz a Danubia számára legfontosabbat, a művészetet. Az általános iskolai koncertek ezért folytatódnak ebben az évadban is, nyolc óbudai általános iskolában. Elindítottak egy gimnáziumi projektet is, ahol elsős, 14 éves tanulókat vonnak be a Danubia első zeneakadémiai koncertjének előkészületeibe.  

A diákok személyre szabott feladatok közepette betekintést kaphatnak a zenekar életébe, a próbákba, végül magára a fellépésre is elkísérhetik a zenekart.  
Az idei évad őszi sorozatai során a 21 éves, felnőtt zenekar a Zeneakadémián az egész zenei univerzumot bejátssza, a Budapest Music Centerben pedig Schubert belső világát járja be.  

 A Zeneakadémián induló, íme, az Ember! című bérletsorozat 2014. szeptember 16-án kezdődik, és két félévet átívelve, egészen 2015. május 22-ig tart. Az őszi sorozat négy koncertet foglal magába.  

 A sorozat első hangversenyén, szeptember 16-án Pokol és menny címmel, Vásáry Tamás ve­zényletében Liszt-műveket hallgathatunk. Liszt két, talán legjelentősebb műve, a h-moll szonáta és a Faust-szimfónia nyitja a Danubia őszi koncertsorozatát, az egyik legjelentősebb Liszt-interpretá­tor megformálásában. Vásáry a kutató nagy guruk közé tartozik, akárcsak Liszt, akit a mondák Doktor Faustusának is tartanak.

A két korszakos remekművet, a h-moll szonátát (1853) és a Fa­ust-szimfóniát (1854) sokan ikerkompozícióknak tekintik; részben a szonáta erősen vélelmezhető Faust-­témaköre, részben a két monumentális darab hallatlanul koncentrált felépítése miatt. Vásáry Ta­mást idézve: "a h-moll szonáta nem hivatkozik ugyan szó szerint Goethe Faustjára, ám a hangje­gyekben tévedhetetlenül rátalálunk a címzettekre, a tragédia három főszereplőjére: Faustra, Mar­gitra és Mefisztóra".  

 A sorozat november 2-i második, A végzet c. koncertjén a világhírű vendégkarmester, Oliver von Dohnányi, Dohnányi Ernő leszármazottja áll majd a dobogón. A zene tiszta világán átszűrve vizsgálja a háború és a béke viszonyát, a koncert középpontjába a holokauszt felfoghatatlanságát állít­va. A hangversenyen ősbemutatóként hangzik el Tiszai Péter Vonószenekari concertója, mellyel kapcsolatban a szerző egy ellentmondásos vizuális élményről számolt be: "Régi könyvekben, múlt századi képeket keresgélve véletlenszerűen két kép került egymás mellé: az első egy régi képes­lap volt, mely egy, Ausztria és Németország határán lévő, meseszép tájat ábrázolt. Gyönyörű volt. A másik az auschwitzi táborban készült hírhedt fotó, az egymásra rakott halottakkal".  

 A hangversenyen elhangzik a rendkívüli Liszt-zongoraverseny, a Haláltánc is, komponálását egy ha­sonlóan szürreális élmény inspirálta: a pisai temető freskója, mely egyaránt jelképezi a halált, a ta­vaszt, az ifjúságot és a zenét. A zongoraverseny szólistája Farkas Gábor, Liszt-díjas zongoramű­vész lesz.

 A zeneakadémiai koncertsorozat harmadik, december 3-i koncertjén Héja Domonkos vezényel, a hangverseny címe: Szerelem és halál. Prokofjev csodálatos balettzenéje mellett Sosztakovics XV. szimfóniája hangzik majd el. Szimfónia, opera, dal, gyászének, szcenikus oratórium, szimfonikus költemény: zeneművek egész sorát inspirálta a veronai szerelmesek tragikus története. A Rómeó és Júlia-mesét a leghatásosabban végül is Prokofjev fordította át a táncolható zene nyelvére. Ez a balett olyan években született, amikor a hatalom különösen agresszív módon írta elő, mi is a művészet szerinte, vonatkozott ez Prokofjevre éppúgy, mint Sosztakovicsra.  

 2015. január 13-án Szépség és hit címmel hangzik el az Óbudai Danubia Zenekar őszi szezon­záró koncertje, Hámori Máté vezényletével. Az igazi, őszinte hit keveseknek adatott meg a mű­vészvilág nagyjai között, Liszt mellett közéjük tartozott Anton Bruckner is, akinek éteri VII. szimfóniája mellett Nielsen gyönyörű hegedűversenye is felcsendül majd. Mindkét mű az emberi nemességbe és szépségbe vetett hit zenei megvallása. A különleges igényű versenyművet Zalai Antal hegedűművész tolmácsolja a mának.  

A szülőföld az út kezdete és vége, még ha oly kacska­ringós is ez az út, mint Bartók Béla esetében, akinek a sors csak halála után adta meg a hazatérés kegyelmét távoli menedékéből. Bartók honvágytól gyötörve alkotta meg egyik legnagyszerűbb mű­vét, a Concertót.  A darab méltó zárása a Danubia Zenekar őszi bérletsorozatának a Zeneakadémián.

 

Az Óbudai Danubia Zenekar íme, az ember! című bérletsorozata 2015 tavaszán újabb négy hangversennyel folytatódik: a zenekar sztárvendégei Kocsis Zoltán és Perényi Miklós lesznek. A hangversenyek helyszíne szintén a Zeneakadémia Nagy terme.  

Schubert-sorozat a Budapest Music Centerben

Der Morgen, der Tag, die Nacht - ez a tematikája a Danubia ősszel induló Schubert ciklusának. A Budapest Music Centerben színpadra kerülő három hangversennyel folytatódik a zenekar nagysikerű Beetho­ven-sorozata.

 A koncertek házigazdája továbbra is Eckhardt Gábor. A szeptember 27-én induló három részből álló őszi sorozat középpontjában a bécsi mester áll, portréja egy képzeletbeli nap nyomán rajzolódik ki. A művek kapcsolódnak a napszakokhoz, Hámori Máté művészeti vezető ezek mentén tematizálta a koncerteket: a reggel a Notturno éjjeléből indul a korai g-moll négykezes szárny-bontogatásán át a nagy C-dúr szimfónia ragyogó napsütéséig; a második koncert az V. szimfónia játékos nappala és az oktett érett "dél­utánja"; az utolsó koncert a dalok és férfi karok intim éjszakája.  

Ízelítőt kaphatunk a szerző változatos összetételű kamarazenei, valamint vo­kális és nagyzenekari műveiből, a kezdeti lépésektől az érett kompozíciókig. A közismert, népsze­rű művek mellett zenei csemegék, ritkaságok tarkítják a műsort. Különösen érdekesnek ígérkezik az utolsó hangversenyen felhangzó dalok zenekari kíséretes változata, amit még maga Schubert sem hallhatott!  

 

 

Bérletes hangversenyeken kívüli Danubia-koncertek

 

Nyitottság, kíváncsiság jellemzi továbbra is az Óbudai Danubia Zenekart, hiszen - a tőle már megszokott módon - nem áll meg a klasszikus zene határainál, így a közönség a klasszikus kon­certhelyszíneken kívül is találkozhat előadásaikkal.

A Danubia szerepet vállalt Witold Gombrowicz Operett című darabjának előadásában a Nemzeti Színházban, valamint közreműködik az Operaház Anyegin-balettjének tánckíséretében. A Danubia hasonlóképpen közreműködik Hegedűs Endre zenekari zongoraestjén 2014. szeptember 21-én a Művészetek Palotájában, és részt vesz a december 28-i Budapest Sportarénában zajló Beatünnepen is.  

http://www.odz.hu    

 

 

Harmat Lajos