logo
Közzétéve: EuroAstra Internet Magazin (http://www.euroastra.info)

Ősszel is Salzburg

Megjelentette: johannes
Dátum: 2014 nov 17 - 00:48

[0]Salzburg tartomány egytizenegyed részét teszi ki Ausztriának, mintegy félmillióan lakják. A sónak köszönheti gazdagságát ez a XI. századtól önálló államként működő hercegérsekség, mely a napóleoni háborúk után süllyed le egyszerű koronatartománnyá - avat be Salzburg titkaiba a város igen nagy tudású, tapasztalt idegenvezetője, Réti Erika, aki együtt lélegzik a salzburgiakkal és mivelünk, magyarokkal is. A négy napos MÁV-kirándulójeggyel egy kis ízelítőt kaphatunk a tartományi főváros természeti és építészeti szépségeiből, kultúrájából. 

 

Az egyik legvonzóbb program az a különlegesség, amikor a 8. században felavatott dómnak mind az öt orgonája megszólal, előbb külön-külön, majd mind együtt, a koncert végén, néhány percre, mennyi szférába emelve fel a hallgatóságot. Cifra Jánosnak, a dóm nagyhírű karnagyának köszönhetően sok magyar hírességet is hallhat az egyházi muzsikát kedvelő közönség. A dómban érezni Mozart közelségét, hisz Wolfit a bal oldalán álló medencénél keresztelték meg, és Wolfgang itt orgonálta többek között saját műveit is. A kupola alatt meg mindenki szívesen üldögél - itt van Salzburg szívcsakrája, meséli Réti Erika.

 

A másik, Európa határain átnyúló igen nagy sikerű salzburgi program a Panorama Tours bő négy órás Muzsika hangja túrája. Ennek során nemcsak a filmmel kapcsolatos sztorikkal ismerkedik meg a többek között az USA-ból, Új-Zélandból, Ausztráliából érkezett lelkes „Sound of the musik" musical rajongó, hanem megcsodálhatja a filmben látott helyszíneket is. Azt, ahol Máriáék csónakja belefordult a tóba (Leopoldskron kastélya), a hellbrunni vízikastélynál megbúvó pavilont, ahol táncoltak, a film elején madártávlatból megcsodált Fuschl- és Wolfgang-tavat - Szent Gilgennél egy csodás fotószünet -  és a mondseei dómot, az esküvő színhelyét (a filmben  salzburginak mondják).

  [0]

Mozart városában nem szabad kihagyni Salzburg zenei múltjával való ismerkedést sem. A Mirabell-kert Szent András templommal szembeni bejáratánál fekvő Hildebrandt tervezte barokk templom gyakran egy-egy hangulatos zongora-hegedű koncertnek ad otthon, ahol a tajvani Yu-Ying Zehetmair ad ízelítőt a salzburgi klasszikus zene sorozatában halleini születésű fiával Salzburg szívében.

 

Az esték eltöltésének egyik legvidámabb módja a színház. Ha értünk németül, akkor a Glorious! című darab telitalálat lehet a Schauspielhaus Salzburg [1]ban. A darabban választ kapunk arra, hogyan szerezhet híveket és hogyan fut be karriert egy olyan ember, aki saját hivatásában pocsék. Egy eleinte őt lebecsülő (és igaza van) ember a szemünk előtt válik hívéve, kritikáját legalább magának megtartó lelkes követőjévé.

 

Aki kíváncsi arra, milyen is keringőzni egy hajóval, az szálljon fel a Makart-híd oldalában megbúvó Amadeus sétahajóra, mely egy háromnegyedórás út keretében megismertet a Salzach partjáról látható salzburgi nevezetességekkel, majd az út végén a keringő dallamára körbeforog tengelye körül. Egyedülálló fotókat lehet ekkor készíteni.

 

A múzeum kedvelői a DomQuartierba (http://www.domquartier.at/ [2] ) tartozó négy múzeummal  Salzburg történetével német, angol stb. nyelven ismerkedhetnek. Kezdenek a Rezidenciával, ahol a világi és egyházi hatalmat kézben tartó hercegérsekek barokk pompájával ismerkedhet az érdeklődő a benne lévő képtár aktuális kiállításával, folytatják a dómmúzeum értékes kincseivel, a 696-ban Rupert által alapított Benedek-rendi Szent Péter apátság kincseskamrájával, művészeti értékeivel és csodáival, majd a Dóm- és Salzburg Múzeum ritkaságaival. A komoly érdeklődő észre sem veszi, hogy három óra elröpült - kis pihenésként kávézhat egyet a Rezidencia tetején lévő szabadtéren. Múzeumlátogatás közben ugyanazt az utat tesszük meg, mint régen a hercegérsek a Rezidenciában lévő lakhelye, a dóm, és az apátság között. Így nem kellett vegyülnie a köznéppel lenn az utcán.

  [2]

Ám a kép akkor teljesedik ki Salzburgról, ha az ember felmegy valamelyik magaslatra is: a Mönchberg liftje pillanatok alatt felvisz madártávlatba. Akár sötétben is el lehet sétálni a Mönchberg hotelhez, ahol a Knight and day (Kéjjel nappal) című film forgatásakor Cameron Diaz és Tom Cruise lakott - tudjuk Réti Erika idegenvezetőtől. Innen a túloldali Kapuzinerhegyre kiváló a rálátás: falai a harminc éves háború elleni védekezésként épültek, mert Salzburg nem adott egyetlen katonát sem a látszólag egymás elleni katolikus - protestáns harchoz, mert a Katolikus Ligában való részvételt pénzzel, azaz a sóból származó jövedelemből megváltotta. A hegyre felvivő lépcsőkön meg maga II. János Pál pápa gyalogolt fel, mikor salzburgi látogatása során fenn töltött el egy éjszakát a ferencesrendi kolostorban.

Salzburg télen-nyáron elbűvöl. Ne hagyjuk ki!

Bodrog Beáta

 

 


Forrás URL:
http://www.euroastra.info/node/85605